Kategorie

PRODUCENCI

Wybierz producenta
Wszyscy producenci
INFOLINIA 34 365 40 96

SPIRULINA - ZIELONA ŻYWNOŚĆ JUTRA


Spirulina to jednokomórkowa mikroalga będąca doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera mikro - i makroelementy, witaminy i kwasy nukleinowe. 1 gram spiruliny ma tyle wartości odżywczych co 1 kg warzyw. 
Suplementacja spiruliną jest wskazana głównie w celu wzmocnienia odporności oraz pomocniczo w walce z nadwagą. 

 

"NADZWYCZAJNE" WŁAŚCIWOŚCI SPIRULINY:

Spirulina jest bogatym źródłem białka oraz minerałów i witamin w schelatowanych, łatwo przyswajalnych formach. Zawiera również chlorofil, ale w znacznie mniejszej ilości w porównaniu z chlorellą. Barwnikiem, który dominuje w komórkach spiruliny jest fikocyjanina, która pełni rolę antyoksydantu i odtruwa organizm. 

Spirulina jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych z grupy OMEGA 6, zawiera łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12 oraz kwas foliowy uczestniczące w procesach krwiotwórczych - stąd zstosowanie w leczeniu anemii. 

Ciekawą właściwością spiruliny jest zdolność do hamowania uwalniania histaminy - podstawowego mediatora rekacji uczuleniowych. Spirulina łagodzi objawy alergiczne takie jak katar, kichanie, łzawienie i może być stosowana w profilaktycje alergii sezonowych.

Spirulinie przypisuje się włściwości przeciwnowotworowe oraz zdolność do odtruwania organizmu z metali ciężkich. 

Spirulina wykazuje bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy, łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka w przebiegu choroby wrzodowej oraz wspiera funkcje enzymatyczne trzustki. 

Spożywanie spiruliny wspomaga układ odpornościowy oraz walkę organizmu z wirusami, zwłaszcza grypy i opryszczki.

Spirulina przyjmowana 30 minut przed posiłkiem daje uczucie nasycenia i reguluje apetyt, dlatego stosujemy ją pomocniczo w kuracjach odchudzających.