Kategorie

PRODUCENCI

Wybierz producenta
Wszyscy producenci
INFOLINIA 34 365 40 96

Jak wzmocnić odporność organizmu w okresie jesienno – zimowym?


Część 1.

Zapraszamy do lektury naszych porad odnośnie wzmacniania odporności.

Jak wzmocnić odporność organizmu w okresie jesienno – zimowym?

Wybór suplementów diety oraz produktów leczniczych wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego jest bardzo duży. Jakimi kryteriami należy się kierować dokonując wyboru preparatu? Jakie są różnice pomiędzy tranem a olejem z wątroby rekina? Czym są beta-glukany
i colostrum? Poniżej odpowiedzi m.in. na te pytania oraz krótki przegląd najważniejszych stymulatorów odporności.

 

 

Olej z wątroby rekina – jego właściwości były znane już w starożytności, stosowano go w leczeniu ran, oparzeń i chorób skóry oraz w infekcjach dróg oddechowych. Właściwości immunostymulujące oleju z wątroby rekina wynikają z zawartości alkilogliceroli, skwalenu, nnkt (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) z grupy omega- 3, witaminy D oraz witaminy A. Składniki oleju stymulują naturalne mechanizmy obronne organizmu, co wykorzystujemy
w zapobieganiu niedoborom odporności oraz w stanach obniżonej i zaburzonej odporności
np. w przebiegu alergii, łuszczycy, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), w trakcie oraz po zakończeniu antybiotykoterapii oraz u pacjentów leczonych metodami radio- i chemioterapii.

Preparaty z olejem z wątroby rekina są często wzbogacane dodatkowymi substancjami wspomagającymi odporność np. czosnkiem, selenem, cynkiem, jednak najważniejsza jest zawartość alkilogliceroli i skwalenu w przeliczeniu na kapsułkę.

 

 

Tran – nazwa jest zarezerwowana dla oleju pozyskiwanego z ryb dorszowatych (chociaż często określa się tym mianem olej z wątroby rekina – jak już wiemy, jest to nie do końca poprawne). Tran jest naturalnym źródłem dobrze przyswajalnych kwasów omega 3, witamin A i D, nie zawiera natomiast alkilogliceroli i skwalenu. Tran stosujemy w celu uzupełnienia diety w kwasy omega 3, które wspomagają rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu krążenia (suplementacja może być stosowana przez ciężarne i u niemowląt), a także w profilaktyce krzywicy i osteoporozy.
Ze względu na zawartość witaminy D tran jest cennym, naturalnym środkiem wspomagającym odporność.

 

 

Colostrum – zwane także siarą, jest to pierwsze mleko wytwarzane przez samice ssaków w ciągu 24 – 72 godzin po porodzie. Colostrum ma bardzo złożony skład i wykazuje niezwykle wysoką aktywność biologiczną w porównaniu z mlekiem. Jest źródłem łatwo przyswajalnych białek oraz immunoglobulin (przeciwciał), które zapewniają noworodkom odporność bierną. Colostrum jest najwartościowszym naturalnym źródłem alkilogliceroli, zawiera także laktoferynę – białko uczestniczące w transporcie żelaza i wykazujące aktywność przeciwdrobnoustrojową.

Colostrum dostępne jest m. in. w postaci kapsułek standaryzowanych na zawartość immunoglobulin.

 

 

Aloes – zastosowanie lecznicze ma wyciąg z aloesu (nie należy mylić z sokiem z aloesu) tj. Aloe arborescens folii recentis extractum fluidum (preparaty to np. Biostymina lub Bioaron C). Wyciąg
z liści aloesu zwiększa liczbę limfocytów oraz przeciwciał, pobudza odporność organizmu, zwłaszcza w przebiegu nawracających infekcji dróg oddechowych. Produkty lecznicze z wyciągiem z aloesu stosuje się na zasadzie 10, 14 lub 20 – dniowej kuracji, którą można powtórzyć jednokrotnie po 4 – tygodniowej przerwie.

 

Autor: mgr farmacji Katarzyna Leszcz