Kategorie

PRODUCENCI

Wybierz producenta
Wszyscy producenci
INFOLINIA 34 365 40 96

JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ - Część 2.


Część 2.

Zapraszamy do lektury naszych porad odnośnie wzmacniania odporności.

Jak wzmocnić odporność organizmu w okresie jesienno – zimowym?

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) – w lecznictwie zastosowanie ma m.in. wyciąg
z korzenia jeżówki (np. Esberitox N) oraz sok z ziela jeżówki (np. Echinasal), roślina ta jest jednym z najważniejszych środków stymulujących odporność stosowanym w medycynie naturalnej. Jeżówkę stosuje się w celu wzmocnienia reakcji obronnej organizmu w przebiegu infekcji wirusowych oraz bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie, w zapobieganiu infekcjom preparaty jeżówki stosuje się przez okres 20 dni, leczniczo w objawach zakażenia,
w dawkach dwukrotnie większych przez okres 10 dni. Stosowanie jeżówki u małych dzieci, zwłaszcza poniżej 7 roku życia powinno być skonsultowane z lekarzem.


Acerola (Malpighia glabra) – jest to roślina występująca w stanie naturalnym w Ameryce Północnej i Południowej, w lecznictwie zastosowanie mają owoce Aceroli, które są niezwykle bogatym źródłem witaminy C (kwasu L-askorbinowego). 100 g świeżych owoców zawiera średnio 1500-2500 mg witaminy C , która w naturalnej postaci wykazuje najkorzystniejszy wpływ na nasz organizm. Wybierając suplement diety z Acerolą, zwracajmy uwagę na to, czy jest on standaryzowany na zawartość witaminy C.


Beta – glukany – są to związki wielkocząsteczkowe występujące w ścianach komórkowych wielu mikroorganizmów, do celów leczniczych pozyskiwane są m. in. z komórek drożdży oraz boczniaka ostrygowatego. Mechanizm działania beta – glukanów polega na zdolności aktywowania tzw. komórek żernych (makrofagów), które bezpośrednio zwalczają chorobotwórcze patogeny: bakterie, wirusy, grzyby, ale także komórki nowotworowe. Beta – glukany wzmacniają działanie antybiotyków, są skuteczne w leczeniu kandydozy oraz wspomagają wzrost fizjologicznej flory jelitowej. Beta – glukany są stosowane u dzieci i dorosłych, mogą być podawane profilaktycznie (przez okres co najmniej 2 – 3 miesięcy), a w okresie jesienno-zimowym oraz w celu intensywnego wzmocnienia odporności dawki mogą być nawet dwu- lub trzykrotnie zwiększone.


Selen – jest śladowym mikroelementem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, niedobór selenu zwiększa podatność na infekcje wirusowe, zwłaszcza opryszczkę i półpaśca. Suplementacja selenem zwiększa produkcję przeciwciał oraz pobudza komórki układu odpornościowego zwłaszcza makrofagi i limfocyty do zwalczania czynników chorobotwórczych.


Cynk – podobnie jak selen jest zaliczany do mikroelementów, odgrywa bardzo ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pobudza produkcję białych krwinek oraz stymuluje pracę grasicy (główny narząd uczestniczący w kształtowaniu układu odpornościowego). Wykazuje miejscowe działanie przeciwwirusowe – stąd zastosowanie w pastylkach do ssania.