Kategorie

PRODUCENCI

Wybierz producenta
Wszyscy producenci
INFOLINIA 34 365 40 96

ADRES 30 KAPSUŁEK - DBA O PRAWIDŁOWY POZIOM CHOLESTEROLU

Numer produktu: 3298
Nowość Promocja
Nasza cena:

26.90

O produkcie:

SUPLEMENT DIETY

Adres

Suplement diety, 30 kapsułek

Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (resweratrol)
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (monakolina k*)



Suplement diety ADRES to wyjątkowa kompozycja składników dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego:
• Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca,
• Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi*,
• Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
• Resweratrol przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.


SPOSÓB UZYCIA: dorośli 1 kapsułka dziennie podczas posiłków.

Monakolina K

 

Monakolina K jest jednym z produktów procesu fermentacji drożdżami Monascus purpureus czerwonego ryżu, stosowanego od bardzo dawna w kuchni w Chin, Japonii i innych krajów azjatyckich. Fermentowany ryz wykorzystywany był jako aromat, barwnik i środek konserwujący żywność. Zawiera on wiele substancji bioaktywnych obejmujących poliketydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, pigmenty i monakoliny. Z fermentowanego czerwonego ryżu wyizolowano co najmniej 13 monakolin, z których główna pod względem ilości to monakolina K. W związku z tym, iż obecnie spożycie nutraceutyków rośnie, na całym świecie prowadzonych jest wiele badan z użyciem monakoliny K pochodzącej z wyciągu z fermentowanego czerwonego ryżu. W największym randomizowanym, kontrolowanym badaniu u 4870 uczestników, którzy spożywali przez 4,5 roku wyciąg z fermentowanego czerwonego ryżu z monakolina K, zauważono pozytywne efekty działania na układ sercowo-naczyniowy. Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg monakoliny K z produktów z fermentowanego czerwonego ryżu.

 
 
red-rice-1

Witamina B1

 

Witamina B1 (tiamina) należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w wodzie, które nie mogą być wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego bardzo ważne jest ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Witamina B1 występuje w wielu różnych produktach zwierzęcych i roślinnych, ale w stosunkowo niewielkiej ilości. Najbardziej istotne źródła witaminy B1 stanowią: chuda wieprzowina, rośliny strączkowe i płatki zbożowe. Zapotrzebowanie na tiaminę zależy od zapotrzebowania energetycznego, ponieważ tiamina odgrywa główna role w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. W związku ze wzrostem zapotrzebowania energetycznego w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego, ciąży, karmienia piersią, wrasta zapotrzebowanie na witaminę B1. Zapotrzebowanie na tiaminę wrasta także w przypadku zaburzonego metabolizmu węglowodanów oraz w przypadku zwiększonego spożycia alkoholu. Metabolizm witaminy B1 jest szczególnie wrażliwy na nadmierne spożycie alkoholu, ponieważ powoduje to zmniejszenie wchłaniania i zwiększenie wydalania witaminy B1. Alkohol hamuje także aktywacje witaminy B1 do jej formy koenzymu.

Tiamina pełni role w metabolizmie energetycznym we wszystkich komórkach w tym także komórkach serca. Komórki mięśnia sercowego nigdy nie odpoczywają, a serce potrzebuje dużych ilości energii, dlatego tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca.

 

Witamina K

 

Istnieją dwie formy witaminy K: witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon). Filochinon występuje głównie w zielonych, liściastych warzywach, podczas gdy źródła menachinonu stanowią: fermentowana żywność, jak ser, kapusta kiszona, miso i natto oraz produkty odzwierzęce, szczególnie narządy wewnętrzne, żółtko jajka oraz produkty mleczarskie. Najbogatszym znanym

źródłem menachinonu jest natto – popularny w Japonii produkt śniadaniowy otrzymywany z gotowanych na parze i sfermentowanych nasion soi. Witamina K z natto występuje w formie menachinonu-7, posiadającego najlepsza biodostępność i osiągającego stabilny poziom w osoczu krwi. Witamina K nie jest magazynowana w organizmie. Niewielka ilość tej witaminy znajdująca się w wątrobie i kościach może zaspokoić potrzeby organizmu przez kilka dni. Pewna ilość witaminy K jest wytwarzana przez mikroflorę bakteryjna, niemniej jednak formy witaminy K zawarte w pożywieniu są lepiej wchłaniane i szybciej wykorzystane przez organizm.

Witamina K jest ważna dla procesu mineralizacji oraz krzepnięcia krwi. Wykazano, że witamina K utrzymuje prawidłowa krzepliwość krwi, ponieważ bierze udział w biosyntezie i prawidłowym funkcjonowaniu wielu czynników krzepnięcia (enzymów biorących udział w procesie krzepnięcia krwi). Witamina K bierze także udział w aktywacji białka macierzy Gla i wydzielanego przez osteoblasty białka osteokalcyny, która posiada zdolność do wiązania wapnia i dzięki temu stymuluje proces mineralizacji. Jeżeli osteoklacyna nie jest odpowiednio aktywowana, nie wiąże wapnia i jego nadmiar pozostaje w krwi, co zwiększa ryzyko osadzania się wapnia w naczyniach krwionośnych.

 
 
NATTO is one of typical Japanese food

Resweratrol

 

Resweratol to naturalnie występujący bioaktywny polifenol, otrzymywany z wysuszonych korzeni rośliny rdestowca japońskiego (Polygonum cuspidatum). W dużej ilości znajduje się on także w czerwonym winie, skórce i pestkach winogron oraz niektórych innych roślinach i owocach takich jak orzeszki ziemne, żurawina, orzechy pistacjowe, borówka amerykańska i czarna jagoda. W roślinach, resweratrol pełni funkcje antyoksydantu chroniącego przed szkodliwym działaniem słońca. Resweratrol skojarzono z ochronnym działaniem na układ sercowo-naczyniowy podczas obserwacji populacji francuskiej – charakteryzującej się bardzo rzadkim występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego, mimo stosunkowo wysokiego spożycia tłuszczów nasyconych, za to połączonego z umiarkowanym spożyciem czerwonego wina. Wyniki tych obserwacji zdobyły miano „Francuskiego paradoksu” a resweratrol stał się od tego czasu popularny i obecnie jest często stosowany w suplementach diety. Działanie antyoksydacyjne oraz inne właściwości resweratrolu były szeroko badane w ostatnich latach na modelach zwierzęcych i ludzkich, zarówno in vitro jak i in vivo. Dzięki czemu opublikowano znaczna liczbę badan, które wykazały, ze resweratrol przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.



WYTWÓRCA: Valentis AG, CH-6982 Agno - Lugano, Szwajcaria.
DYSTRYBUTOR: Valentis Polska Spółka z o.o., ul. Krakowiaków 50, 02-255 Warszawa,Polska.

Używałeś produktu? Dodaj pierwszą opinie!